Parish

Църковна община Св. Троица се състои от редовни членове - енорияши и от многобройни богомолци, които пълноправно участват в църковния живот, без разлика на етническа принадлежност и произход.

Църковните служби се водят по църковно-славянския канон,
в съответствие с църковния календар и църковната учебна година, утвърдени от Православието и БПЦ. Проповедите и официалните съобщения са двуезични: на български и на английски езици.

Всички свързани с църковната община въпроси се управляват от християнското вероучение, апостолическите правила, установената практика на Източно-православната Вяра и традиции, от църковната и обществена дисциплина на страната и Провинция Онтарио. Църквата като цяло се ръководи от Църковен Устав и Правилник (Constitution and Bylaws of Holy Trinity Macedono-Bulgarian Eastern Orthodox Church, Toronto, Ontario).

Църковно Настоятелство

Църковната община избира Църковно Настоятелство на общо събрание чрез вишегласие. Задължение на Настоятелството е да следи за спазване на главното предназначение на църквата, а именно: църковните служби, назначение, обезпечаване и поддръжка на свещеника.

Настоятелството отговаря за всички дейности на църквата в името на осигуряване на финансова стабилност, за всички ремонти и поддръжка на храма и църковната собственост,
а също така и за светски и обществени прояви на нейната територия. Църковните Настоятелства на Св. Троица от създаването и досега са работели и допринасят за изграждане на дух на общност, в името на здраво и преуспяващо църковно братство.

Църквата води активен обществен и културен живот, църковната зала и двор са често домакин на празненства, патриотични чествания, тетър, концерти, публични дискусии, народни танци и др. събития.

Богомолци, членове, техни роднини и приятели, родени в Канада, заедно с голям брой нови емигранти от България работят съвместно за прослава на нашата вяра, за преуспяване и благополучие на църквата – нашият общ духовен дом и място за социално и културно общение на цялото землячество. Енорията се оличава с братски отношения между утвърдените и почитани фамилии на второ и трето поколение имигранти с по-скорошните „новодошли канадци”. Канада е нашият общ дом, но сме горди с революционното и възрожденско минало на нашите предци. Тяхната вяра и преданост към националните традиции са наш общ пътеводител.

Членството в енорията Св. Троица е главно средство и основа за растеж и благополучие на църковната община (Увод и член 2 от Устав и Правилник). Всички богомолци, които отговарят на условията за кандидатстване, са желани за членове (Молба-формуляр за членство). Молбите се разглеждат в кратки срокове. Ако милеете за Вярата, Църквата и традициите, ние Ви насърчаваме да станете член и да имате глас в църковните и обществени дела.

icon

В памет

В памет на Никола Шайков (1912-1996)
“Ние никога няма да узнаем истинския брой на хората, копито са извървели своя житейски път с името България в сърцата си. Нека се постараем с делата си да заслужим правото да се наречем техни по-малки братя.“
Никола Шайков

Статия от Васил Попвасилев. Фото галерия

Курбан от семейство Батови
На 10 май 2015, семейство Батови предложи на енорията и много гости своя ежегоден курбан (отбелязване на важна за семейството дата с благоприятен завършек). Обедът беше вкусно гергьовско агне съпроводено с богат бюфет. Честито на Олег, Сашка, Ник, Ива и Хорацио (в Торино, Италия)
Фото галерия.

Крис (Ристо) Малеганов (1931 – 2001)
Да си спомним за Крис (Ристо) Малеганов, заминал от този свят на 14 март 2001 г. Синът му Доне и семейството приеха с благодарност да го почетем заедно с кратка биография и няколко снимки. Паметта на г-н Малеганов, скромен и прeдан на църквата труженик, е жива всред нас.
Кратка биография. Фото галерия.

Фоти Королов
На 15 февруари 2015 отeц Величко отслужи заупокойна панахида послучай 40 дни от кончината на добрия енориаш
и приятел – Фоти Королов. Панахидата беше последвана от братска трапеза. Семейството му благодари на всички, които го почетоха. Паметта на г-н Королов е жива всред нас.
Фото галерия.

Инж. Асен Петров Коцев
Биографични бележки. Фото галерия.

Никола Бояджиев (1920 – 2014)
Прощално слово. Фото галерия.

Джим и Дита Услис (1922-2012), (1929-2012)
Биографични бележки. Фото галерия.

Георги Варадев (1925-2013)
Биографични бележки любезно предоставени от Георги Младенов. Фото галерия.

Галерия снимки  
Молба-формуляр за членство  
Holy Trinity Stamp
 

НАЧАЛО | ИСТОРИЯ | ЗА НАС | ЗАЛА | КАЛЕНДАР-СЪБИТИЯ | ДАРЕНИЯ | КОНТАКТИ
© 2011. Македоно-българска източно-православна църква Света Троица. Всички права запазени.